Rabu, 14 Januari 2009

~aSSiGMeNT 'N' JaLaN-JaLaN~

Hmmm..... Memikirkan nak update blog, terlalu byak aku nak post entry... Tapi setiap kali bukak nak update, masalah lembab internet n cannot connect datang... Tu yg buat aku jadi malas nak update.. Gambar2 dah ade, juz tunggu masukkan je.. Sebelum2 ni, aku byak pegi jalan2 n habiskan duit yg tak sepatutnya aku habiskan.. Adui... Biasalah... Pompuan... Rakan sebaya... Yang penting aku tak ronda2 rosakkan diri or Ronda2 cari masalah...
So, sekarang aku update pun coz nak mintak tolong jasa2 baik member2 blog... Mane tau kot2 ade idea2 bernas dari rakan2 blogger ni.. K, ni pasal assigment aku tuk last sem aku kat sini.. Aku diminta utk publish 14 work tuk Diploma Show (MAJOR PROJECT).. Antara tajuk2 besarnya adalah dari segi:
  1. Architecture
  2. Lanscape
  3. Human Interest
  4. Food
  5. Indoor Potrait
  6. Experimental B&W
  7. Experimental Color
  8. Industrial
  9. Sport
  10. Fashion Indoor
  11. Fashion Outdoor
  12. Glassware/ Silverware
  13. Still Life
  14. Editorial


Dan Sume di atas tu adalah bertemakan "Heritage Melaka", tertakluk pada syarat iaitu :"Melayu" sahaja.

Untuk subject Minor lak, aku diminta tuk buat Publication (buku) pasal ape2 image aku shoot n Interactive (Director) yg relate ng Major Project aku .. Buku tu, mesti 20 pages.. N dia punyer tema pun "Heritage" juga... Juz tak tak tertakluk pada heritage mane2.. Kelantan, Melaka, Negeri 9, Penang, Sabah, Serawak, atau ape2 je...

Untuk Subject Interpesonal Comunication lak, aku kena buat program (Art Talk) n Interview Photographer (invite photographer luar). Art Talk ni dibahagi pada Group. Pilih Tajuk n buat Presentation depan ramai2 (invite sume org dalam dan luar campus) tuk kita bagitau teknik2 atau cara2 nak shooting.. Kalau pasal lighting, bagitau ape kegunaan lighting, macam mane nak guna, n macam2 lagi.. So, tuk Group ni, Group aku cadang nak buat Topik Architecture @ Cinemetography... Tak sure lagi.. Tgh bincang...

So, bagi member2 yg ade idea2, boleh tinggalkan comment anda secepat mungkin sebab lagi cepat, lagi bagus... Ahaks...

ANDA BIJAK?

...TINGGALKAN IDEA2 BERNAS ANDA...

...SAYA TAHU ANDA BIJAK....

...::::...

..::TQ::..

20 ulasan:

KhaLifah feDi berkata...

nie mimiey kna wat 2 sekali ker project nie..?insya Allah kf rasa2 leh tlg tapi mimiey kna detailkan sikitlah..ape2 yg kena wat..ok..
"i will try my best.."
ok tada..smile n take care..
bye2 sygku...miss mimiey

MiSS MiMieY berkata...

to kf--> bukan 2 kf, 3... 3 subject tapi byak assigment... try kf baca betul2.. mesti faham ape mimi nak n ape mimi terangkan...

ok.. tq..

KhaLifah feDi berkata...

emm tq.^-^...............emm x nampaklah..jap..nak teropong hehehe..

MiSS MiMieY berkata...

to kf-->
ala kf ni... mcm ni..

Sem ni ade 3 subjek. 1, MAJOR.. 2,MINOR... 3.. INTERPERSONAL COMUNICATION.. so, lain2 subjek, lain2 assigment... ok?

KhaLifah feDi berkata...

ok cik mimiey..^-^

FarahDiana berkata...

miss mimiey...

maseh "kabur" lg??

xpe2x...

slow2...

pakse2 pon x bley gak...

yg penting..

senyum dlm setiap ap yg kita lakukan...

ngee...

oh ye,blog kamu sgt kawaii!!

=)

Nik Muhammad Hafiz berkata...

ok mimey..i boleh tolong...u emailkan ur subject and try to narrow down apa yang u dah fikirkan and then kita akan buat brainstorming...kita alihkan benda nie ker email ok...lagi senang... email saya nikmuhdhafiz@yahoo.com u email i senang sikit..dapat response cepat sikit..then from there i akan guide u..interpersonal communication...itu i dah ada idea dah sebab i recently jer baru bagi talk about photography and that one i boleh tolong easily...yang part 1-3 tuh mostly related..u kena pilih out of 14 atau u kena publishkan kesemua 14? anyways..dah panjang dah kat sini...u answer semua dekat email k..thanx..

MiSS MiMieY berkata...

to kf-->
tq kf... idea yg diberikan melalui email tu sgt ok.. tapi yg pasal johor tu, mmg tak dpat buat... so, skarang nie, yg minor tu dari buat pasal makanan baba n nyonya, saya dah ubah jadi buat psal kereta lembu.. yg 14 work tu still samar2 n still dalam mencari references.. thanks kf.. thanks a lot.. kf mmg baik.. heheh

:: jgn kembang kempis ye, kf::

MiSS MiMieY berkata...

to farah diana--->
thanks coz tinggal comment.. ya betul, relax je.. tapi saya dah lama relax.. so, kena perah skit.. adui.. biasalah.. dah final sem, macam ni lah... pape pun.. thanks..

::OPS... kawii tu ape ek.. tak faham.. huhuh:::

FarahDiana berkata...

kawaii = chumel...

so, hasilkan sesuatu yg kawaii... nnti leh kongsi tgk same2..

=)

MiSS MiMieY berkata...

to FarahDiana-->
owh.. kawaii=chumel...

okiey... nanti sama kita sharing.... go go caiyok..

MiSS MiMieY berkata...

to NIk Mohd Hafiz-->
nanti saya email kan.. tq 4 ur respond...

Nik Muhammad Hafiz berkata...

wokeh...by the way...u nie pelajar photography ker?

MiSS MiMieY berkata...

to nik mohd hafiz-->
yup.. student photography, uitm melaka.. now, last sem. so, mintak idea2 tuk assigment.. saje2 je.. mne tau.. hehe

Nik Muhammad Hafiz berkata...

ahhh..interesting...dari u dok reply kat sini might as well u send me email jer terus...then i'll answer u and give u ideas from there...tell me what u want..and reply to my question that i asked earlier k..by the way..Thaipusam nie i buat outing under VisionMsia punyer club..so if u are interested to join..just holla me k...

MiSS MiMieY berkata...

to Nik Muhammad Hafiz-->
tq 4 ur comment.. actually, my laptop ni 'kureng' baik skit.. myb 'demam'.. thats y i jarang nak bukak email.. kadang2 bukak, ada mail, klik, jadi cannot displayed lak... so.... hmmm.. hehe..

wow, best btOl buat outing... hmmm... boleh cr pengalaman ni.. but, myb next time coz i still not confident ng ape yg i study skarang...

::push semangat skit::

Nik Muhammad Hafiz berkata...

apa pulak lain kali hahaha..ada peluang nie..ikut jer..tapi tak per laa..pukul 3am...tak aspect awak ikut jugak..tapi just letting u know..ada few girls akan ikut sekali..nak naikkan semangat senang jer...banyak keluar and ambik gambar..then cari org yang kagi senior dari awak dalam bidang nieh and mintak dia org punyer comment...then we learn from there...and banyak bertanya..jangan takut...

MiSS MiMieY berkata...

to mr. Nik-->
hmmm.. senang nye dapat ikot.. tapi.... tak boleh2...
ermm, good idea.. byk kuar ambik gambr... sy pnah ambk gmbar wdding.. org tu puas ati jugak la.. tapi saya mmg jenis tak confident.. ade gak yg invite jd photographer wedding dia.. org ajak je, hati berdebar2.. tak tau nape.. myb tak ckup equipment kot.. huhuh..

::segan nk bgtau prize::

Nik Muhammad Hafiz berkata...

equipment tak penting sangat mimie...u pakai apa sekarang and what lens do u use? i ada kawan pakai kit lens jer..selamber dia jer..tapi gambar keluar mantap...to get over this stage..u gotta go out and take more pictures...jgn limit urself to wedding photography...luaskan lagi ur scope k..wedding photography..sekarang nie sesiapa jer boleh buat..try and do sumthing different k ;)

p/s - mana emailnyer wehhh

MiSS MiMieY berkata...

i juz pkai D80 kit... i ade 1 speed light... now, i still in study.. i ade ambil byk gambar.. i tgok not bad.. i think 1 day, i nak publish my work.. kalau kat sini my assigment mmg buat show....
i dont think i will be a photographer..

::my email- mimiey_fairyangel@yahoo.com::

i apriciate ur comment.. thanks..